NIEUWS

8 belangrijke weetjes over je batterij

touring batterij artikel

Dat de batterij een belangrijk onderdeel van de auto is, weten we allemaal. Lees hier wat de precieze taak van de batterij is en hoe je de levensduur van je batterij aanzienlijk kan verlengen.

De winter is met stip het drukste seizoen. Helemaal bovenaan de hitparade van de pannes staat de batterij! Waarvoor dient die batterij of accu? Wat is de te verwachten levensduur? Hoe moet ik ze verzorgen? En waarop moet ik letten bij koud weer? Onze antwoorden vind je in de volgende 8 punten.

 

  1. Wat is de taak van een autobatterij?

Een batterij moet de energie die de alternator produceert, opslaan om die op een later tijdstip weer vrij te geven. De belangrijkste taak is uiteraard om de motor te laten ronddraaien tijdens het starten.

Los daarvan heeft de batterij nog heel wat andere taken, want ze voedt een groot aantal accessoires in de wagen. Tal van onderdelen zoals de vele detectoren, radio en ABS, kunnen slechts stabiel werken met een degelijke batterij.

En dan hebben we het nog niet over de stop-start technologie, want voor dat systeem is een nieuwe generatie batterijen nodig.

  1. Volt, ampère, waarop letten?

Als je een batterij koopt, kan je best even de handleiding van de wagen lezen. Je moet vooral op de volgende zaken letten…

Voltage: hedendaagse wagens gebruiken allemaal een 12 volt batterij.

Ampère-uur: (aangegeven met “Ah”) Dit slaat op de lading die een batterij kan behouden in de tijd. Of, de energie die de accu gedurende een zekere tijdspanne kan leveren.

De stroomsterkte: (uitgedrukt in “A” van ampère) Dit is de maximale stroomsterkte waarover de startmotor kan beschikken. Om het eenvoudiger te stellen, hoe groter deze getallen zijn, hoe krachtiger de batterij.

  1. Wat is de levensduur van een batterij?

Een batterij heeft een gemiddelde levensverwachting van vijf jaar. Er zijn echter verschillende factoren die een invloed hebben op de levensduur. Dat begint bij het ogenblik waarop de batterij wordt aangekocht. Een batterij die in je auto geplaatst wordt, kort nadat ze werd geproduceerd, zal langer meegaan.

Daarom heeft de batterij van een nieuwe auto een grotere levensverwachting dan een vervangexemplaar. Een batterij die lange tijd gestockeerd wordt in een winkel, zal aan prestaties inboeten.

Het is belangrijk om de factuur en de aankoopdatum bij te houden. Jammer genoeg kan je de productiedatum niet achterhalen en je weet evenmin in welke omstandigheden de batterij in tussentijd bewaard werd.

  1. Heeft de temperatuur een invloed op de prestaties van een batterij?

Uiteraard en in tegenstelling tot wat velen denken, zijn (hoge) temperaturen even schadelijk voor een batterij als een koude omgeving.

Lage temperaturen laten een batterij “stollen” waardoor ze niet haar volledige capaciteit kan leveren. Dat is noodzakelijk om de starter te voeden, want dat is de zwaarste taak van de batterij.

Hoewel warmte het rendement van een batterij vergroot (zonder regelmatig bij te laden), kan de batterij gaandeweg capaciteit verliezen. Deze ontlading kan – in het ergste geval – de batterij definitief beschadigen.

  1. Hoe kan ik mijn batterij correct onderhouden?

Een nieuwe batterij heeft geen specifiek onderhoud nodig. Naarmate ze veroudert, is het zinvol om de polen en de klemmen visueel te controleren. Kijk na of de kabels goed vast zitten (je kan de moeren indien nodig aantrekken).

Als er oxidatie is, maak je de klemmen los zodat je polen en klemmen zuiver kan maken met schuurpapier. Je kan corrosie voorkomen door ze met vaseline in te smeren.

Plaats vervolgens de klemmen terug en span de moeren stevig aan. Soms is het ook zinvol om de batterij met een externe lader bij te laden om de levensduur te verlengen.

  1. Starten bij koud weer?

Zelfs wanneer je batterij in uitstekende conditie verkeert, loont het de moeite om ze bij het starten te ontzien. Zet voor het starten de lichten even aan en uit zodat de batterij een beetje kan “voorverwarmen”.

Start vervolgens de wagen. Als de motor niet meteen aanslaat, start dan niet te lang door. Het is beter om enkele korte startpogingen te ondernemen, zo put je de accu niet uit.

Als de wagen een manuele versnellingsbak heeft, kan je best het ontkoppelingspedaal intrappen. Zo zal de motor met minder weerstand ronddraaien (ook wanneer de transmissie in neutraal staat).

  1. Zwakke batterij?

Als de wagen na enkele pogingen niet start, kan je startkabels gebruiken en starten met een donorwagen.

Wie enkel in de stad rijdt en vaak in de file staat, doet er goed aan om af en toe een langer traject rijden. Door met hogere motortoerentallen te rijden, kan je de batterij volledig herladen.

  1. Heb je hulp of een nieuwe batterij nodig? Bel uw Qualitygarage!

Als je er niet in slaagt om de wagen te starten, of wanneer je al vaker startkabels hebt moeten gebruiken, is de kans groot dat de batterij niet meer bijlaadt of dat er een defect is aan het laadsysteem van de wagen. In dat geval kan je maar beter je Qualitygarage bellen.

 

Bron: Touring, Vincent Hayez

< TERUG NAAR OVERZICHT